Faalangst
Wat gebeurt er als iemand last heeft van faalangst? Dan maakt hij het gevaar, en de verwachting van het gevaar heel groot. Bijvoorbeeld het staan voor de klas tijdens een spreekbeurt, of de toets van Engels, of het maken van lastig huiswerk. Die worden in het hoofd heel groot en heel eng gemaakt. Alle mogelijke rampscenario’s worden ineens heel concreet en reëel.
Terwijl op hetzelfde moment het geloof in je eigen kunnen en de verwachtingen dat je dit aankan, heel klein worden gemaakt in het hoofd. Je hebt de volle overtuiging dat je dom bent, niks kan, alleen maar onvoldoendes voor dit vak hebt gehad in het verleden, alles perfect moet doen en dus geen enkele fout mag maken.
Mocht bv. de toets onverhoopt toch goed zijn gegaan, dan lag dat aan de toets, omdat die veel makkelijker was dan anders. Mocht het cijfer slecht zijn, dan ligt dat volledig aan jezelf, dat je dom bent, niet genoeg hebt geleerd, etcetera. Positieve dingen worden gehangen aan externe factoren, negatieve dingen aan interne factoren.
Hoe kan ik bij Praktijk Uitgelaten jou helpen met faalangst? We gaan samen het grote idee/beeld van dit gevaar kleiner maken, terwijl we de eigen invloed op erop groter en positiever gaan maken. We gaan onderzoeken welke negatieve gedachten je hebt die maken dat je zo somber en paniekerig wordt. Ik ga je leren om de momenten van paniek te gaan herkennen en met elkaar alternatieven te oefenen voor het paniekerige gedrag. We gaan bijvoorbeeld helpende gedachten formuleren die maken dat je je weer sterk voelt en het gevoel krijgt dat je het aankan, ook al is het soms moeilijk. We gaan oefenen met het leren aan-en ontspannen van de spieren en we gaan ontspanningsoefeningen doen. Ook juist lekker gaan bewegen helpt om de spanningen in je lijf weg te krijgen. Dit oefenen we doordat we veel buiten in het bos zijn en al wandelend onze gesprekken doen. Daar kom je sowieso alweer blij van terug!
Maak snel een vrijblijvende afspraak bij Praktijk Uitgelaten in Zeist!